Ф” като фалшиво

 

Хората все по-малко вярват на партии и политици, а новите технологии позволяват най-широко пряко участие в публичното управление. Това естествено прави все по-популярна идеята за повече пряка демокрация. Политическата класа не я харесва. Но когато една „лоша” идея стане популярна, потискането й е все по-прикрито. ЛЪЖАТА и ПОДМЯНАТА са коронния им номер – подмяна с орязано, „обезкостено” менте  уж подкрепяйки идеята  ви пласират лъже-свобода, илюзия за свобода, които са част отклетката - невидими и толкова по-непреодолими. Важно е да ги разпознаваме.

 

Гръмки фрази и кухи лозунги без съдържание? Нови неработещи права? Жалбописане  до техен съд? Обществени обсъждания и да  решават ТЕ?  Мерси!

 

N.B. Най-хитрият начин да ти откажат едно право е да ти го подарят добреизкормено”.

 

Вижте им скопения закон за прякото ви участие" в държавното управлениеотпред ви чака събиране на 400 000 подписа за 3 месеца, отзад 3 млн. кворум за валидност, а по средата дебнеконституционенсъд, за който Конституцията е „швейцарско сирене - лазят като мишки през дупките й!. Обсъждане -  в затворените им медии.

Не е ново. И преди сто години, когато в Америка половината щати въвеждат право на гражданите сами да свикват референдуми, мормоните в щат Юта също им го даряват с… хитрото изискване за нотариална заверка на всеки подпис ! Тъп номер,  но работил 50 години. Тук ни играят същата игра – прегради, дупки, капани... да полетиш към референдумите! (като муха у джам!)

 

В „гражданското общество” – същата подмяна. Кой ли не развя днес „пряка демокрация”!

 

Едни подхвърлят само кухи лозунги и ви разхождат с барабани на чист въздух. Други ви я пласират добре подорязана и препарирана – една илюзия за участие, а горе си решава бандата. Трети я вадят и в „опасен” вариант, но… само докато са долу – пуснат ли ги малко горе, я „забравят” (вж. „Атака”). Четвърти я ползват катоетикет на буркана, в който пласират себе си (Сидеров, Кошлуков, Дудуков, Трифонов, разни мутри и другари, вкл. ББ чрез "правилни" студенти и или други протестъри-парашутисти. Пети просто я компрометират с профанско поднасяне, прикачване към разделящи идеи (леви-десни, големи „братя”, базов доход), издигане от кални политици или партии, фарсовиприложения(пародията на референдум в Бургас, яловите общински такивадругарския "риферендум" за Белене, издънен предварително с двусмислен "въпрос" или този на Сл.Трифонов с въпроси, непроменящи НИЩО), ТВ пародии като  Референдумв БНТ и пр. Такива карикатури на "пряка демокрация", че да намразиш думата, дори и да желаеш пряк контрол!

 

Подменят две неща КАКВА пряка демокрация (формите й) и КАК да я постигнем.

 

Каква и колко пряка демокрация зависи от конкретните условия в дадено време и място – някъде е нужна повече, другаде - по-малко.  Как се взима – също – при затворени системи пътят е един, при отворена е по друг. Колкото по-слаби са гражданите и по-затворена „системата”, толкова по-силни форми на пряк контрол са нужни за да работят те реално и повече усилия да за се въведат.

Не стига само право на референдум при ТЕХНИ медии, ТЕХЕН ЦИК, ТЕХНИ съдии, прокурори, полиция.  Не се въвежда с кръгли маси, семинари и прошения или Велико народно събрания при пълен контрол на една банда върху цялата система. Изборите за ВНС под мафиотска власт са избори без избор.

Работи цяла индустрия на лъжата и като част от нея – индустрия на СИМУЛАЦИИТЕ, която произвежда и пласира лъже-права, лъже-промени, лъже-дисиденти, лъже- протести, лъже-референдуми и лъже-избори, лъже НПО, лъже-гражданско общество от казионни „граждански” образувания под красиви имена - „пряка демокрация”, „гражданско участие”, „директна демокрация”, „самоуправление”, но…  погледни какво правят и ще разбереш на кого служат.

Прим. едно НъПъО - „Болкан Асист” (и името не е българско), дошло да яхне „лошата” идея за пряко участие, спонтанно изникнала през откраднатата „риволюцията” 1997 г. за да я… „обезопаси” (както „Достъп до информация” – идеята за достъп до информация). Започват с „граждански форуми”, одобрени от кмета и спонсорирани от швейцарски чиновник, забранил всякакво конфронтиране с властите (?!), после асистират олигархията в из/раждането на един сакат и посредствен закон за "прякото участие", продължавайки с прошения, семинари, шест "панела" гражданско блеене до глух парламент с Комисията му за „взаимодействие" с гражданското общество, блокираща от прага "лоши" искания за да не стигат въобще до пленарна зала. (Поне три пъти ТАМ спират искания на разни организации за РЕАЛНИ права на референдум и други форми на пряко участие).

Друго НПО, роило се от предното – Бургаското ГСНГИ на Д. Божинова се „бори” за пряко участие с прошения до… изпълнителната власт, правят „академии” за пряка демокрация с такса правоучастие 100 Евро (!), а после искат референдум за електронни подписки и свикват беззъби местни референдумчета – това им е цялата „пряка димокрация”.

Трето НПО, също роило се от първото е т.нар. „Форум за гражданско участие” на И. Тралалежкова, хванало се да полива изсъхналата лъжа „задължително мажоритарно гласуване” - че и това било гражданско участие, а после го „развиват” в граждански обсъждания на селски площади в селата край София. За симулации се плаща добре. :p

Друга закачка с пряката демокрация е партия „Движение за директна демокрация”, но попитай ги защо „директна” (а не пряка?) и какви права дават за реално пряко участие и ще разбереш, че реален при тях е само дирекът, който размахват над главите на много искащите и различно мислещите.

А пето е направо черешката – цял референдум! Събрани подписи, почти успял, бастисан от червения „конституционен” съд, но при все това… с хилави въпросчета, въобще не застрашаващи властта на бандата. Защо, Трифонов, защо? Защо референдум за „промени”, непроменящи НИЩО? Ами защото етикетът се харчи и под него се продава какво ли не.

Маса ТЪРГОВЦИ В ХРАМА НА СВОБОДАТА, спонсорирани от Изток и Запад ни пласират симулации на гражданска активност и се препитава така с производство на предизвестено мъртви проекти за "гражданско участие", "семинари" и "академии /с такса 100 евро/, „обществени съвети” и „граждански форуми” /подбрани от кмета, министъра или директора на БНТ/БНР). БЕЗ адекватна гражданска мобилизация за въвеждане на достатъчно силни форми за реално гражданско участие. Колко ли души окаля сакатият другарски преход?!

 

ПОДМЯНАТА е коронния номер на този „преход”. Опасните идеи се „кооптират” (яхат) от спонсорирани певци, артисти, анархисти, буфо-синхронисти и пр. активисти да им вадят зъбките и ги размахват обезопасени на сцената.  Но след партиите и вече и роякът фалшиви НъПъО са разпознати от хората като пипала на октопода. Да се научим да разпознаваме и лъже-протестите, лъже-дисидентите, лъже-референдумите! Важното е да спрем да чакаме от ДРУГИ да ни показват пътя към свободата!

 

Защото (!) къде са ни будителите? Масата артист, писател, художник, певец, социолог и пр. учени кротко предават народа си от самото начало на фалшивия преход. На „арената” измежду тях допускат само лъже-бунтари, „разобличители” и лъже-дисиденти, да ви обясняват как отгоре ви грабят и предават и с люти клетви, глухи линии и протести „на парче” да ви изпускат парата в празно пространство. „Нема такава държава”, „мафията си има държава”, „колониална администрация”, „предатели” и „продажници”… кой не го е разбра? Сл. Трифонов, театрала-ла Вучков, Ники Колев в ЕКом (поплачи по телефона да ти мине), Минчо Христов (дежурен разбивач на далавери), ранобудната боза Иво Божков, Велизар Енчев (дипломиран укротител на пенсионерски протести), М. Михнева (безобидно недоволна 25 години), Ифандиев (лют вербален екзекутор на червени боклуци)... И КОЙ ДА МЕТЕ? От медийните къртици на бандата няма да го научите. Медиите ИМ са инкубатор за лъже-дисиденти, учили… да лъжат народа си!

И все пак мажоретка или БУДИТЕЛ - избираш ТИ!

Подмяната е стар похват срещу лошиидеи – колкото по- желани, толкова повече заливат „пазара” с техни ментета – да ги заглушат и изместят. Нали и за отказване от цигари дават отблъскващи имитациида ти се отще. А за отказване от свобода и демокрация не ни ли заливат 27 г. с отблъскващи ментета? Да ти се отще и свобода, и демокрацияДали успяха